Vila Popov, aproape finalizată
Vila din cartierul Teiuș va funcționa ca centru de zi pentru persoanele vârstnice, grație unui proiect european al Primăriei Caransebeș în valoare de peste 5,2 milioane de lei, fără TVA, contribuția din bugetul local fiind de peste 1,6 milioane de lei! S-au executat lucrări de consolidare, reabilitare, refacere integrală a instalațiilor de apă-canal, dar și a celor electrice și termice în interior, a fațadei, acoperișului și tâmplăriei, prin păstrarea cât mai multor elemente arhitecturale originale. De asemenea, vila a fost dotată cu mobilier nou, iar în perioada următoare și spațiile verzi din jurul imobilului vor fi reamenajate.
Cu banii la roboței
CARANSEBEȘ – Caransebeșenii au de azi la dispoziție un nou mod, simplu și ușor, de a-și achita taxele și impozitele locale, amenzile sau alte taxe diverse către primărie (urbanism, stare civilă, evidența populației, etc)!
Importantă achiziţie de cărti
În luna ianuarie, Biblioteca Municipală Mihail Halici din Caransebeş a făcut o importantă achiziţie de cărti, îmbogăţindu-şi astfel fondul de carte cu un număr de 189 de volume, respectiv 178 de titluri, achiziţie în valoare de 5.000 de lei.
Continuă lucrările la școli și străzi în Caransebeș
CARANSEBEȘ – De la acoperișul de la „Traian Doda”, până la repararea unor străzi, sunt lucrări care se derulează în aceste zile, asta și datorită vremii bune de la sfârșit de octombrie! Potrivit primarului Felix Borcean, se lucrează pe trei fronturi, cu trei firme diferite, în diverse zone din Caransebeș, totul pe fonduri din bugetul local. „Chiar zilele acestea am intensificat o campanie de asfaltări în oraș. Am avut și câteva lucrări de reparații, avem licitate și câteva lucrări, o să fie lucrări și-n Pipirig, pe strada George Buitu, o stradă lungă, vor fi rigole, un proiect foarte frumos, așa cum ar trebui să fie toate proiectele din zonele de blocuri. O să mai avem reparații și în cartierul Racovița prin metoda aceea, de reciclare a materialului aflat la fața locului cu emulsie. Strada Alexandru Ioan Cuza, de care s-a tot vorbit, trebuie să o reabilităm, avem deja făcute proiectele pentru două străzi importante, A.I. Cuza și Episcop Nicolae Popeea, însă nu am putut să demarăm licitațiile pentru că pe acele străzi nu s-au introdus rețelele de canalizare sau apă și am recurs la o soluție de compromis. Există această tehnologie mai nouă, care are o rezistență destul de îndelungată și o să facem pentru mai multe străzi din municipiul Caransebeș această operațiune, astfel că până la implementarea unor proiecte sigure, mature, o să recurgem la această soluție de avarie, dar care va aduce confort cetățenilor din zonele respective și tuturor celor care circulă pe aceste artere”, a explicat edilul Caransebeșului.
Ziua Armatei la Caransebeș
Sub privirea scrutătoare a generalului Ioan Dragalina din parcul cu același nume, caransebeșenii, fie ei oficialități locale și județene, civile sau militare, fie simpli cetățeni, au luat parte la o manifestare de suflet, așa cum a numit episcopul Lucian ceremonialul dedicat Zilei Armate Române!După o slujbă religioasă în memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă, mesajul cuvintelor rostite a fost unul singur: Pace! „Slavă lui Dumnezeu și pace pe pământ între neamuri, între popoare înțelegere. Soldații ne demonstrează că sunt alături de popor și de biserica națională. Armata și Biserica au fost, sunt și vor fi stâlpii societății românești. Trăiască Armata Română, glorie ostașilor români căzuți pe toate câmpurile de luptă pentru eliberarea patriei și unitatea poporului român!”, le-a spus episcopul Caransebeșului, un fin cunoscător al istoriei, celor prezenți.
Primarul Caransebeșului a semnat pentru creșa de 16 milioane de lei din Racoviță!
Întors zilele acestea din Capitală, primarul Caransebeșului anunță că a semnat contractul cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, cei care se vor ocupa de construirea primei creșe din oraș. Unitatea va beneficia de dotări moderne, săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie, spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative, dar și de un spațiu de joacă amplu, în aer liber. Totodată, clădirea va avea și panouri solare montate pentru a asigura un aport de energie din surse regenerabile. Capacitatea unității este de 60 de locuri.
Pistele de biciclete de la Caransebeș, încă un pas spre realizare
În total, patru trasee cu o lungime totală de 25 de km, care vor face conexiunea între cele mai importante cartiere ale Caransebeșului cu zona centrală și parcul Teiuș! Aproape doi ani a durat până când Primăria Caransebeș a obținut pe POAT finanțarea documentațiilor pentru un proiect de mobilitate urbană care, pe lângă realizarea pistelor de biciclete, cuprinde și mijloace de transport electrice. Cu alte cuvinte, municipalitatea primește aproape 1 milion de lei din fonduri europene pentru aceste documentații, care, altfel, ar fi trebuit realizate cu bani din bugetul local.
S-a semnat contractul pentru spitalul modular din Caransebeș! Câți bani costă și când va fi funcțional
Primarul Felix Borcean a dat o veste bună și a anunțat că de acum e sigur: spitalul modular se va face! Potrivit edilului, spitalul modular care va fi construit în spatele actualului spital înseamnă un plus pentru sistemul sanitar din Caransebeș! „S-a semnat ieri (joi – n.r.) contractul pentru spitalul modular, e un proiect câștigat de Primăria Caransebeș, felicitări pe această cale celor care au lucrat la el. Sper să-l valorificăm cât mai bine pentru că există tot felul de idei și de discuții legate de acest spital modular. Dacă vom fi atenți la modul cum se va construi acest spital și cum se va utiliza, atât în perioada imediat următoare cât și în perspectivă, eu cred că spitalul modular este un lucru pozitiv”, a declarat primarul Borcean.
Primăria Municipiului Caransebeș vă invită să luați parte la o acțiune de curățenie și ecologizare
Primăria Municipiului Caransebeș vă invită să luați parte la o acțiune de curățenie și ecologizare a Parcului Teiuș și a altor zone și cartiere din municipiul Caransebeș, sâmbătă, 02 octombrie 2021, începând cu ora 09:00. Locul întâlnirii este parcarea din incinta Parcului Teiuș. Mănușile și sacii menajeri necesari pentru strângerea deșeurilor sunt asigurați de către primărie. Deșeurile vor fi adunate selectiv, în saci de culori diferite. Începând cu ora 12:00, Asociațiile „Sim.Țim la fel” și „Muntele Mic Extrem” vor organiza următoarele activități pentru copii, în Parcul Teiuș: - Ateliere pictură, decupări, lucru manual - Teatru pentru copii - Spectacol cu păpuși gigantice, clovni și alte show-uri surpriză. Ne vedem în Teiuș!
Un zâmbet prin literatură
În prima zi de vineri a lunii octombrie la nivel mondial se sărbătoreşte Ziua Mondială a Zâmbetului. Cu acest prilej elevii Colegiului Naţional „TRAIAN DODAˮ, coordonaţi de prof. Ana Borcean, vor participa la un concurs de eseuri având ca subiect expunerea unor întâmplări haioase din viaţa lor. Cele mai bune eseuri vor fi prezentate colegilor împreună cu epigrame compuse de ei sau cu fragmente hazlii din cărţile citite. Participanţii vor fi recompensaţi cu premii constând în diplome şi bani. Acţiunea se desfăşoară sub patronajul Primăriei şi Consiliului Local Caransebeş.
A ÎNCEPUT UN NOU AN ȘCOLAR
Primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, a participat astăzi la festivitățile de deschidere a noului an școlar de la Liceul Tehnologic „Max Aușnit”, acolo unde se pregătesc noii tehnicieni de aviație. Atât lor, cât și celorlalți elevi din Caransebeș care astăzi au revenit în bănci, primarul Felix Borcean le-a urat un an școlar, în primul rând, cu prezență fizică la ore și mai puțin, spre deloc, în online.
Program de audiențe:
Primăria Municipiului Caransebeș reia programul de audiențe cu publicul . Primăria Municipiului Caransebeș anunță că începând din această săptămână se reiau audiențele cu publicul, după următorul program:
13 proiecte pentru 300.000 de lei
Consiliul Local Caransebeș a aprobat împărțeala făcută de primărie pentru inițiativele diverselor organizații, asociații, cluburi sau biserici care au venit cu proiecte fezabile la finanțare din bugetul local! Așa cum CAON a mai scris, 300.000 de lei a pus la bătaie municipalitatea în acest an, iar cererea a fost una pe măsură, banii urmând să ajungă la solicitanți în perioada următoare! La capitolul Acțiuni Culturale (buget 70.000 de lei), Obștea Evreilor Caransebeș a primit partea leului, 64.100 de lei, pentru proiectul „Construcție muzeu de istorie&cultură a evreilor din Banatul de Munte”, tot aici Societatea Femeilor Ortodoxe obținând restul de 5.900 de lei pentru „Fărâmituri de lectură cu ceai” (foto – n.r.), o inițiativă dedicată tinerilor și literaturii de calitate.
Anunt
Municipiul Caransebeş, cu sediul la Primăria din Piaţa Revoluţiei, nr.1, telefon 0255/514 885, 0255/514 887, fax 0255/515 139, cod unic de identificare 3227947, reprezentat legal de dl.Primar Felix-Cosmin Borcean, anunţă organizarea în data de 29 iulie 2021 , ora 1500 , a procedurii de atribuire / licitaţie a locurilor de parcare situate în parcarea amenajată pe str.Ardealului (în spatele bl. nr.55)- zona Pieței Agroalimentare, pentru perioada 01.08. 2021 – 31.12.2023 . Procedura se organizează la Primăria municipiului Caransebeș, în baza prevederilor H.C.L. Caransebeş nr. 56 din 28.02.2018, modificată prin H.C.L. Caransebeş nr. 24/29.01.2021 .
La Caransebeş, bebeluşii vor veni pe lume într-o secţie modernă!
În câteva minute, consilierii locali caransebeșeni au dat undă verde unui proiect prin care s-ar îmbunătăți condițiile în Neonatologia spitalului municipal de urgență. Nu înainte de a primi câteva detalii despre proiect de la city managerul Florin Bogdea! „Este un proiect propus de Vodafone, în care primăria are un aport de 10 la sută. Este vorba de dotarea Neonatologiei, la nou născuți, 20 la sută o să fie pentru reabilitarea spațiilor de acolo și 70 la sută sunt pentru echipamente medicale noi, întrucât cele de acum sunt foarte vechi. E binevenit un astfel de proiect, îi felicit pe cei de la Proiecte că au lucrat și sâmbăta, duminica, ca să ne încadrăm în termene, aici este și urgența acestei ședințe, pentru că proiectul trebuie depus destul de repede. E vorba de aproape 1 milion de lei, ne-am dus pe maximum posibil. Proiectul este lansat la nivel național de Vodafone, pe principiul primul venit, primul servit. Sper că vom obține acest proiect pentru spital”, le-a explicat Bogdea consilierilor locali, care, la rândul lor, mai în glumă, mai în serios, i-au transmis că speră ca și alte companii de telefonie și internet să vină și să modernizeze câte o secție din spital.
Strada Ardealului, prioritară pentru municipalitatea din Caransebeș
Vorbim de asfaltarea străzii greu încercate în acest an, după ce tăvălăgul AquaCaraș a trecut peste ea pentru introducerea canalizării! Una din cele mai circulate străzi din municipiu, care face legătura între zona centrală și cartierul Pipirig, dă și acum bătăi de cap șoferilor, chiar dacă a fost cârpită după ce asfaltul a fost spart de cei de la AquaCaraș. Chiar și consilierii locali au cerut lămuriri, în cadrul ultimei ședințe a legislativului caransebeșean: „Când aveți în proiect să terminați strada Ardealului?“.Au aflat astfel de la viceprimarul Pasere și city managerul Bogdea că strada Ardealului e o prioritate, fiind prinsă la reabilitare. „Ardealului putea fi asfaltată chiar și până acum, dar mai erau niște lucrări pe care AquaCaraș trebuia să le facă, undeva în zonă la Băcilă, la Trio Albu. I-am rugat să-și finalizeze lucrările și pe cei de la AquaCaraș, și pe cei de la Enel, pentru că odată ce am asfaltat strada nu vom mai da permis de spargere acolo. Noi deja am demarat procedurile pe SICAP, să sperăm că nu vor fi contestații și în câteva săptămâni demarăm lucrările“, a spus viceprimarul Caransebeşului.
Anul acesta, doar dezinsecţii la sol, la Caransebeş
În şedinţa extraordinară din 9 iunie, consilierii locali caransebeşeni au aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de oportunitate a gestiunii delegate ca modalitate de organizare a activităţii de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, şi a documentaţiei de atribuire privind Contractul de delegare a gestiunii. „La Caransebeş, întotdeauna regulile sunt mult mai dure. Ca să fim în stare perfectă de legalitate, am parcurs toţi paşii necesari pentru a putea face dezinsecţia, aşa cum am făcut-o şi în alţi ani, dar atunci nu s-a sesizat nimeni, acum toată lumea e cu ochii pe noi, asta înseamnă să fii independent la Primărie, dar e o situaţie cu care ne-am obişnuit, şi o să fim puşi la punct chiar şi în domeniul acesta al dezinsecţiei, pentru a nu mai fi discuţii că de ce n-am făcut-o cu Transal-ul, că de ce apelăm la un operator privat, altul decât al nostru, şi suntem în linie dreaptă cu ultimele documentaţii, astfel încât, probabil în cel mult două săptămâni, să facem lucrări de dezinsecţie
Caransebeşul, onor la Eroii Neamului!
În organizarea Primăriei municipiului şi a Casei de Cultură „George Suru”, la Caransebeş s-a sărbătorit joi, 10 iunie, Ziua Eroilor. Astfel, de la ora 11.45, la Cimitirul Eroilor situat pe Str. Muntele Mic, a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de pr. Gabriel Gozman, urmată de depuneri de coroane de către oficialităţile locale şi judeţene, respectiv vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Marius Isac, şi Cornel Galescu, consilier al preşedintelui acestui for, Romeo Dunca, la ceremonie fiind prezent şi deputatul Dumitru Rujan. Anul acesta, organizatorii nu au mai inclus în program momentul similar care, de obicei, se desfăşura la Monumentul Partizanilor, de la intersecţia BCR, aşa că, de la ora 12.30, ceremonia s-a mutat în faţa statuii Generalului Ioan Dragalina, din parcul care poartă numele Eroului de la Jiu. După constituirea Dispozitivului de onoare, reprezentanţii Episcopiei au oficiat o slujbă de pomenire pentru Eroii Neamului, apoi Protopopul Caransebeşului, Florin Ciucur, a citit mesajul Episcopului Lucian Mic, care nu a putut fi prezent la ceremonie. În discursul său, comandantul Garnizoanei Caransebeş, cpt. Mihai Birău, a vorbit despre dubla semnificaţie a celei de a patruzecea zile după Învierea din morţi a Mântuitorului, respectiv Înălţarea la Cer a Domnului Iisus Hristos, precum şi pomenirea eroilor din toate timpurile şi din toate locurile. „Precum Biserica s-a întemeiat pe sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi al martirilor din veacuri, tot aşa Ţara pe care o avem acum s-a temelit pe jertfa fiilor neamului, care nu şi-au cruţat viaţa, conştienţi fiind că, numai răspunzând chemării timpului, prin luptă şi jertfă, se vor realiza năzuirile de libertate şi demnitate ale Patriei. Este bine de subliniat că poporul nostru, niciodată
Trei zile de vaccinare la liber, la Caransebeș
De vineri dimineață, la sala de sport a Școlii Generale 8 din cartierul Cazărmii, cetățenii se pot vaccina cu Pfizer doar pe bază de buletin, fără programare! Începem vineri dimineața la 8 și încheiem duminică seara la ora 20, vaccinăm 24 ore din 24, pot să vină oameni din orice județ, simplu, doar cu buletinul. Avem deja vaccinurile, suntem asigurați cu dozele și în cazul în care vin mai multe persoane decât ne așteptăm. Cred că o să facem 200 de vaccinuri pe zi”, a spus coordonatorul acțiunii, medicul Bhupinder Singh, care alături de managerul Adrian Dumbravă, city managerul Florin Bogdea, epidemiologul Adrian Struț și anestezistul Petrică Păscariu, îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze pentru a se proteja de Covid.„Așteptăm câți mai mulți locuitori din Caransebeș și de oriunde să se vaccineze, pentru că este un lucru care ne poate scoate din casă, care să ne dea acea libertate de care ne-am bucurat înainte de pandemie”, a precizat și city managerul Florin Bogdea
Primăria Caransebeș a semnat pentru 8 milioane de euro care vor fi investiți în dotarea spitalului
Criticată zilele trecute că nu are proiecte, municipalitatea răspunde încă o dată prin exemple concrete. Și nu oricum, ci semnând cel mai mare contract de finanțare europeană pe care l-a obținut vreodată Primăria Caransebeș! E vorba de peste 8 milioane de euro pentru proiectul “Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în Municipiul Caransebeș”, depus anul trecut de Primăria Caransebeș în parteneriat cu Spitalul Municipal de Urgență și semnat ieri la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Și nu, proiectul nu e depus la ADR Vest sau prin POR, ci prin POIM.
Informare
SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR LOCAL DE EVIDENTA A PERSOANELOR MUN. CARANSEBES VA INFORMEAZA :- Actele de identitate al caror termen de valabilitate a expirat ori urmeaza sa expire in perioada starii de alerta sunt si raman valabile pe toata perioada starii de alerta, precum si pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea acestei stari. Actele de identitate al caror termen de valabilitate a expirat incepand cu data de 01.03.2020 sunt valabile potrivit legii.In perioada imediat urmatoare, pentru a ne incadra in deficitul de materiale necesar pentru personalizarea cartilor de identitate, pina la livrarea acestora, SPCLEP Caransebes va elibera carti de identitate in cel mai scurt timp doar cetatenilor care se afla intr-o situatie deosebita dovedita prin documente justificative (contract de munca in strainatate, adeverinte medicale care certifica necesitatea tratamentului in strainatate, bilet de calatorie, etc.) Stocul de materiale necesar pentru personalizarea cartilor de identitate este redus din motive tehnice neimputabile institutiei noastre.
Spitalul din Caransebeș, foarte aproape de o finanțare de peste 8 milioane de euro
roiectul “Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în Municipiul Caransebeș”, depus anul trecut de Primăria Caransebeș în parteneriat cu Spitalul Municipal de Urgență, a intrat în precontractare, ultima fază înainte de semnarea contractului de finanțare! Pe scurt, se vor achiziționa prin proiectul cu finanțare europeană echipamente și dotări necesare pentru depistarea și tratarea în timp util și eficient a persoanelor infectate cu SARSCoV-2 în valoare de 7,2 milioane euro și echipamente de protecție personală de aproape 850 de mii de euro, care să conducă la un răspuns în timp util și eficient în contextul crizei COVID-1
După 10 ani, stația de epurare de la Jupa a devenit funcțională
A fost nevoie de intervenția președintelui Consiliului Județean, Romeo Dunca, care l-a rugat pe șeful AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, să lase la o parte litigiile cu Primăria Caransebeș și să treacă la treabă! „L-am rugat pe directorul de la AquaCaraș să nu se mai uite la litigii și la cine este de vină și cine trebuia să facă, având în vedere că nu a fost o investiție atât de mare, în jur de 100 de mii de lei, am făcut-o noi, urmând să ne socotim. Important era să se rezolve problema pentru că nevoile oamenilor sunt mai importante, dacă era o sumă pe care nu o puteam acoperi, sigur, dar așa, un pic de lucru, un pic de bănuți, am terminat treaba și gata, nu a fost nevoie de o sumă enormă ca să punem la punct stația de epurare de la Jupa. Nu mai trebuie cu vidanja toată ziua, nu se mai ceartă în instanță cine plătește, cine o fost de vină, oamenii merg, trag apa și merge”, a spus Dunca, prezent la Jupa alături de vicele Marius Isac, șeful de la AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, primarul Felix Borcean, viceprimarul Bebe Pasere, city managerul Florin Bogdea și alți oficiali.
Asociere pentru gaz între Caransebeș și trei comune din apropiere
Primarul Felix Borcean a explicat că, pentru celelalte zone fără gaz din Caransebeș, lucrările vor fi realizate din bugetul local, documentațiile fiind într-un stadiu avansat. „Nu am inclus Valea Cenchii, Teiușul și zona Gării, nu am fost de acord să vin cu ceva în care deja noi am investit și muncă, și bani, și suntem într-un stadiu în care putem să începem lucrările, iar colegii de la primăriile din Bucoșnița, Bolvașnița și Buchin sunt la nivelul zero, cum suntem și noi cu Jupa. Și atunci am zis da, ne alăturăm în acest demers însă doar cu Jupa, e avantajos să mergi și cu Jupa. Sigur că și pe cei de la Jupa am vrut să-i prindem în vechiul proiect, dar ei fiind într-un punct de exploatare diferit față de municipiul Caransebeș, nu i-am putut include în proiectul de extindere a rețelelor pentru Teiuș, Valea Cenchii și Gară. Aceștia au o perspectivă mai apropiată decât Jupa, ceea ce mi se pare foarte firesc, pe fonduri europene e o tergiversare destul de accentuată“, a precizat edilul Caransebeșului.
Drumurile și școlile, principalele priorități la Caransebeș în 2021
Primarul Felix Borcean știe deja care sunt obiectivele de investiții pentru acest an, iar asfaltarea străzilor și reabilitarea unităților de învățământ se află în capul listei. Fondurile necesare vor fi asigurate atât din bugetul local, cât și din proiectele europene pe care municipalitatea le va accesa! „Am o hartă a tramei stradale din Caransebeș cu starea actuală a drumurilor, acolo sunt desenate în culori diferite porțiunile care nu sunt asfaltate deloc, care sunt într-o stare mai proastă și cele care sunt așa cum trebuie sau, mă rog, aproape cum trebuie, că niciunul nu-i perfect. La capitolul Investiții se vor încadra acele tronsoane de stradă care nu sunt asfaltate în momentul de față, sunt investiții prioritare pe anul acesta, vorbim de câțiva kilometri de drumuri. Vreau să finalizez Valea Cenchii și Teiușul, să închidem cele două cartiere, porțiunea de la intrarea în cartier și închiderea inelului cu Teiușul. De asemenea, cartierul Racoviță cu toate ramificațiile și extinderile, dar o să fim foarte atenți ca pe acele tronsoane să fie introduse și rețelele de apă și canalizare”, a explicat edilul Caransebeșului.
Aparatură de 2,4 milioane de lei la Spitalul din Caransebeş. Plus apă caldă!
Pe final de an, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC) s-a înnoit la capitolul aparatură și dotări. Asta grație proiectului Ministerului Sănătății, de 2,4 milioane lei, la care municipalitatea din Caransebeș a contribuit cu o cofinanțare de 10 procente! Aparatura este extrem de utilă, mai ales în această perioadă de pandemie, ținând cont și de faptul că spitalul este declarat suport Covid. „A fost un proiect accesat în luna ianuarie din 2020, de 2,4 milioane lei, în care am achiziționat foarte multă aparatură. Am făcut licitații pentru 5 ventilatoare, pentru 35 de monitoare, tărgi pentru UPU, pentru ATI, aparate pentru Anatomie Patologică, defibrilator, injectomate, masă de operație, lampă scialitică, toate aceste aparate au fost aduse și sunt deja puse în funcție pe secții. Ne-am grăbit să nu pierdem această finanțare, totul trebuia încheiat în luna decembrie a anului trecut. Primăria a pus 10 la sută cofinanțare, iar diferența Ministerul Sănătății, banii au intrat prin DSP, în spital a intrat doar aparatura”, a declarat managerul interimar Valentina David.
1,4 milioane de lei pentru protecţia elevilor gugulani
Aceasta este suma pe care încearcă să o obțină Primăria Caransebeș pentru a-i proteja pe elevii din municipiu de o posibilă infectare cu virusul SARS-COV-2!Zilele trecute, a fost aprobat în Consiliul Local proiectul „Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în unitățile de învățământ din municipiul Caransebeș”, cererea de finanțare fiind depusă în cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Astfel, pentru elevii și cadrele didactice de la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu”, Colegiul Național „C.D. Loga”, Colegiul Național „Traian Doda”, Liceul Tehnologic „Dacia”, Liceul Tehnologic „Decebal” și Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” se încearcă asigurarea unei infrastructuri funcționale și a resurselor materiale indispensabile pentru a se putea aplica măsurile sanitare și de protecție minime pe perioada pandemiei COVID-19. Asta și în contextul unei potențiale reluări a cursurilor cu prezența fizică a elevilor în sălile de clasă.
Monedă omagială dedicată generalului Ioan Dragalina, lansată de BNR
Cu prilejul aniversării a 160 de ani de la naşterea ilustrului general român, omagiat de oficialităţile municipiului Caransebeşului în toamna lui 2020, BNR a lansat o monedă de aur. Anunţul lansării în circuitul numismatic al acestei emisiuni monetare a fost făcut de către Banca Naţională a României, moneda având o valoare nominală de 100 lei! Aversul monedei redă monumentul dedicat generalului Ioan Dragalina de la Caransebeş, locul de naştere al generalului, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală, „100 LEI“ , stema României şi anul de emisiune „2020“. Reversul monedei prezintă portretul, numele generalului Ioan Dragalina şi anii între care a trăit acesta „1860 – 1916“.Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 500 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 2.300 de lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare.
Peste 4 mii de tablete pentru elevii caransebeșeni, din fonduri europene
Consiliul Local a aprobat proiectul care vizează achiziționarea de echipamente IT pentru elevi în contextul pandemiei de Sars-CoV-2, acesta fiind depus zilele trecute pentru obținerea finanțării prin Programul Operațional Competitivitate, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC)! Proiectul are o valoare totală de 9,69 milioane de lei, din care municipalitatea suportă puțin peste 300 de mii de lei, și este destinat elevilor și cadrelor didactice de la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu”, Colegiul Național „C.D. Loga”, Colegiul Național „Traian Doda”, Liceul Tehnologic „Dacia”, Liceul Tehnologic „Decebal” și Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă”.
Păsat îl face viceprimar pe Pasere
Într-o ședință de îndată convocată de primarul Felix Borcean, Bebe Pasere (PRO România) a fost desemnat viceprimar, cu cele 10 voturi ale „Grupului 10”, așa cum se intitulează noua majoritate din Consiliul Local Caransebeș. Vorbim aici de 6 consilieri PSD, 3 de la PRO România și PMP-istul Aurel Păsat, cel care a trecut rapid peste problemele de sănătate invocate în ședința de vineri la care nu a fost prezent! Și azi ședința era să se desfășoare cu un om în minus, Andra Pleșa ajungând mai târziu, ceea ce i-a făcut pe liberali să ceară o pauză de consultări, acordată cu generozitate de noua majoritate. La vot, așa cum spuneam, Aurel Păsat a înclinat balanța, astfel că Bebe Pasere devine noul viceprimar al Caransebeșului. „Mulțumesc tuturor, celor care au avut încredere în mine, echipei mele, vreau să vă promit că voi face tot ce-mi stă în putință să schimbăm ceva în Caransebeș. Am venit cu dorință de muncă, cu dorință de a schimba ceva în bine”, a spus noul adjunct al lui Felix Borcean. Edilul a salutat alegerea lui Pasere și a explicat că a convocat ședința la aceeași oră cu cea de la Consiliul Județean pentru că nu negociază decât pentru Caransebeș, nefiind interesat de situația politică din alte localități, unde se puteau face alianțe PNL-PMP: „Bebe Pasere a fost încă din seara alegerilor prima propunere pe care ne-am dorit-o cu toții, înainte de toate transferurile de senatori, ceea ce ne-a încurcat puțin socotelile. Au fost și propuneri din tabăra social-democrată, însă le-am transmis foarte clar că nu e cazul să fim dezbinați. Victoria e a tuturor, nu ne mai gândim la partide, până la urmă și PRO România e un PSD mai mic, dar local contează doar grupurile de oameni care se coalizează pentru un anumit scop”.